Reizen op maat
Een mogelijkheid is dat iemand zelf een groep Peru-kandidaten bij elkaar zoekt en in overleg met mij een reisprogramma naar keus samenstelt qua reisroute, gewenste activiteiten, low budget of wat luxere hotelaccomodatie, aantal dagen, etc.

Naast de reizen uit het vaste programma is het ook mogelijk een trekking te doen naar bijv. de heilige berg Ausangate, een bezoek aan de Q´eros gemeenschap, wat langer op een bepaalde plek blijven en wat meer leren over rituelen of panfluit leren spelen. Bedenk wat je leuk vindt en bespreek hoe dit vorm zou kunnen krijgen.

Onlangs riep een van de deelneemsters dat ze wel een huwelijksceremonie wilde op een bijzondere plek in Peru en dan wat wilde rondreizen met familie en vrienden ….. lijkt mij super om te mogen organiseren. ….. en ideeen genoeg!

Lezingen
Wanneer ik in Nederland ben, zal ik informatieve lezingen geven over de reizen. Deze vinden doorgaans plaats een aantal maanden voorafgaand aan een reis. Meldt je aan voor de Nieuwsbrief, dan wordt je via deze weg op de hoogte gehouden van data.

Contact
Omdat ik, Helma, vaak lange periodes in Peru zit, ben ik voornamelijk en het makkelijkst te bereiken via e-mail: info@qoyatika.com. Wil je me toch persoonlijk spreken neem dan via de mail contact op, dan laat ik weten waar ik ben en geef je mijn telefoonnummer of skype-naam en maken we een bel- of skype afspraak.

Ik ben zó blij dat we zulke fantastische ceremoniën met elkaar hebben kunnen ervaren, dankzij jouw assisteren én je Peruviaanse sjamanen vrienden. De waarde en diepte ervan ga ik nú pas voelen. Je bent een prachtmens en doordat je het mogelijk maakt om door Peru te reizen met jou als gids, schenk je je reisgenoten meer dan je misschien denkt.
— Astrid J. 2010

 

Algemene informatie

 • Hotels
 • Paspoorten-visa
 • Schiphol
 • Valuta
 • Gezondheid/-inentingen
 • Water/voedsel
 • Reis/annuleringsverzekering
 • Tijdsverschil
 • Taal
 • Voltage
 • Temperatuur/klimaat
 • Kledingadvies/bagage

 

Hotels
Normaalgesproken worden 2-persoonskamers gereserveerd. Ingeval van een ongelijk aantal deelnemers of ongelijk aantal mannen/vrouwen zal een 3-persoonskamer gedeeld worden. Voor een 1-persoonskamer geldt een meerprijs.

Paspoorten/visa
Nederlands paspoort dat min. nog 3 maanden na terugkeer geldig is. Voor de meeste Europeanen is een officieel visum voor Peru niet nodig als het verblijf niet langer duurt dan 180 dagen. Doorgaans krijg je een stempel in je paspoort voor een periode van 90 dagen, op verzoek kan dit langer zijn tot max 180 dagen. 

Tip: Maak thuis een paar kopieën van paspoort, verzekeringspapieren en vliegticket en laat een kopie van elk thuis bij iemand die altijd te bereiken is in geval van nood. Hou kopieën gescheiden van de originelen. Je kan een kopie evt op je smartphone bewaren, maar ook die kan je kwijtraken. Kopieën kan je ook in een mail naar jezelf sturen.

Schiphol
Inchecken is doorgaans 3 uur voor vertrek, maar vraag dit na bij je reisbureau. Check bij ontvangst van je ticket de data en vertrektijden. En controleer evt. via internet of er wijzigingen of vertragingen zijn (ook bij NS als je met de trein naar Schiphol reist). 

Valuta
De nationale munteenheid is de Sol (meervoud soles) en in de grotere steden en hotels vaak Amerikaanse dollars. Pinnen kan bij verschillende banken als je een pas hebt met maestro en cirrus-logo (bijna alle Nederlandse passen). Vaak wordt (in hotels) VISA en Euro mastercard geaccepteerd. Er kunnen dollars en soles gepind worden. Je kan ook wat eurobiljetten van € 20 - 50 meenemen, handig als een pinautomaat leeg is op zondag ; euros hebben een relatief gunstige wisselkoers. Zorg er dan wel voor dat de biljetten helemaal gaaf zijn, zonder scheurtjes e.d.!

Gezondheid / inentingen
Inentingen worden aangeraden bij bezoek aan (sub-)tropische gebieden (jungle), bijv. malariatabletten, gele koorts- en hepatitis-injectie. Gedurende de Qoya T ‘ika- reizen komen we niet in gebieden waar een specifieke vaccinatie-indicatie voor is. Indien anders dan wordt dit bij de reis zelf aangegeven. Let wel: dit blijft ieders eigen verantwoordelijkheid. Bij twijfel of vragen, raadpleeg GGD of het tropeninstituut. In de berggebieden wordt aangeraden cocathee te drinken tegen hoogteziekte en is daar vrij verkrijgbaar. Een westers middel tegen hoogteziekte is Diamox (via huisarts), maar je kan (betere) medicatie tegen hoogteziekte in Peru zelf kopen.

Water/voedsel
Alhoewel het kraanwater geacht wordt drinkbaar te zijn, is het toch aan te raden om flessenwater te drinken. Ons spijsverteringsstelsel is niet gewend aan de bacteriën van een ander continent. Dit geldt tot op zekere hoogte ook voor het vaste voedsel, waar nog bij komt dat de hygiene vaak niet voldoet aan onze westerse normen. Eet dus bij voorkeur géén ongeschild fruit of voedsel van kraampjes. Voor alles geldt: bij twijfel – niet doen!

Als je een dieet hebt, neem dan contact op voor overleg. 

Reis-/ziektekosten-/annuleringsverzekering
Zorg voor een goede reisverzekering. Informeer bij je ziektekostenverzekering welke kosten in het buitenland gedekt worden en voorkom zo een ‘overlap’ (dubbele verzekering) met een bagage-/reisverzekering. Bepaal zelf of je een annuleringsverzekering nodig vindt. Maak 2 sets kopieën van je verzekerings-papieren. Laat 1 set thuis bij iemand die makkelijk te bereiken is en neem 1 set mee. Stuur een gescande set naar je eigen email.

Tijdsverschil
In Peru is het ’s winters 6 uur en ’s zomers 7 uur vroeger dan in Nederland.

Taal
De voertaal is Spaans; in (grotere) hotels en de grotere (toeristische) plaatsen spreekt men vaak ook Engels. In de kleinere dorpen wordt naast de indiaanse taal (Quechua of Aymara) eenvoudig Spaans gesproken.

Voltage
220 V/50Hz; je zou een reisverloopstekker mee kunnen nemen, maar kans dat je die niet hoeft te gebruiken.

Temperaturen/klimaat
Peru heeft, verdeeld over het hele land, meerdere klimaten: kust-, land-, berg- en tropisch klimaat. Meest bezochte plaatsen: 

Lima: zomer van december t/m april zonnig met gem. temperaturen rond de 23' C; rest van het jaar rond 19' C, veel bewolking en soms wat motregen.

Cusco: droge tijd van april t/m september met gem. dagtemperaturen van 17' C en hele koude nachten in mei, juni, juli; de officiële regentijd heeft zijn piek in december, januari en deel februari met temperaturen van rond de 20' C met stevige, meestal kortdurende, plensbuien. Tussenliggende maanden zijn overgangsperiodes met veelal zonnig weer en af en toe een bui.Het kan overdag vrij warm zijn en ’s nachts behoorlijk afkoelen. Machu Picchu valt onder Cusco, maar ligt wat dichter bij de jungle, waardoor het klimaat zachter en vochtiger is.

Titicacameer: is te vergelijken met Cusco, maar de verschillen zijn nog iets extremer (overdag zeer warm en ’s nacht soms tegen het vriespunt).

Voor heel Peru geldt dat de dagen ong. even lang zijn als de nachten (zon op rond 06.00 uur en onder rond 18.00 uur).

Door de hoogte (Cusco 3000+ m en Titicaca 4000 m) is de straling van de zon veel sterker dan wij gewend zijn, dus zorg voor antizonnebrand-producten met een hoge beschermingsfactor en evt. sunblock, goede zonnebril en iets voor op je hoofd (bij voorkeur pet met een klep).

Kledingadvies
Gezien de temperatuurverschillen per streek en zelfs gedurende de dag is het raadzaam om te zorgen voor ‘laagjes’-kleding. M.a.w. kleding die je laag over laag aan kan trekken en even ‘af kan pellen’ als het warm is, dus bijv. hemdje, t-shirt, blouse, trui (fleece sweaters zijn ideaal), niet al te dikke lange broek (denk aan de zeer populaire afritsbroeken), licht jack en voor de eventuele regenbui (met prachtige regenbogen) een eenvoudige en opvouwbare regenponcho of -jack. Zorg voor stevige wandelschoenen met een goed profiel, want er wordt nogal eens over rotsachtig terrein gelopen. Geen schoenen met hoge of dunne hakjes; geen enkele straat is hierop berekend. Wel evt. open sandalen of makkelijke schoenen voor in het hotel of de stad. Zorg ook voor een warme trui of jack als je in mei, juni of juli komt i.v.m. de koude avonden/nachten. 

In sportwinkels zijn vaak uitschuifbare wandelstokken te koop, handig, maar wel in je koffer doen en niet los meenemen. Zorg ook dat je er rubber doppen bij hebt, want wandelstokken met ijzeren punten mogen niet mee naar het Machu Picchu complex.

Tip: neem evt. ‘oude’ kleren mee die niet perse mee terug hoeven en die je aan het eind van de reis achter kan laten. Je doet de mensen daar er een plezier mee en je creëert meteen ruimte in je koffer om souvenirs mee terug te nemen.

Bagage
Bij intercontinentale vluchten is de limiet doorgaans 1 stuk van 23 kg ruimbagage en één stuk handbagage van 10 kg. De meeste binnenlandse vliegmaatschappijen in Peru hanteren dezelfde norm, met soms een lager gewicht voor handbagage. Als je binnen 24 uur een binnenlandse vlucht en een internationale vlucht hebt, dan moet de binnenlandse vlucht de  gewichtsnorm van de internationale aanhouden. Het handigst is het om voor de handbagage een kleine rugzak te nemen die ook gebruik kan worden bij dagexcursies, waarin je dan je fles water, een trui, fotocamera en verdere kleine noodzakelijkheden kunt stoppen. Denk ook aan een geld- en documententasje dat je onder je kleren kan dragen.

Handig om mee te nemen: een dompelaartje (waterkookspiraal), emaille bekertje en wat zakjes oploskoffie, thee, cup a soupjes om af en toe op de hotelkamer iets warms te drinken te hebben. Wat noten, energierepen ed. kunnen fijn zijn voor de incidentele bloedsuikerdip.

Denk eraan om (nagel-)schaartjes, vijltjes, zakmes of wat voor scherpe voorwerpen dan ook in je ruimbagage te doen, dus NIET in handbagage of op je lijf. Dit wordt ingenomen. Let op of medicijnen en bijv. vitamines in potjes/flesjes met etiket zitten en stop deze in je koffer, behalve natuurlijk medicijnen voor dagelijks gebruik. Zorg voor medicijnen dat je de gegevens hiervan bij je hebt. Zorg dat je voor 1 overnachting spullen in je handbagage hebt, voor geval je grote bagage niet meteen meekomt.

Vloeistoffen in handbagage: kleine hoeveelheden tot 100 ml (met een totaal van 1000 ml) mogen, maar moeten bij elkaar een doorzichtig plastic zakje bovenin de handbagage zitten, zodat het makkelijk te controleren is.