Ayahuasca - Iquitos

In een van de beginjaren van mijn Peru-avontuur ben ik met Sabrina, een Nederlandse kennis, naar Iquitos geweest. De op 2 na grootste stad in Peru, dat diep in de jungle ligt en alleen te bereiken is per vliegtuig vanuit Lima (anderhalf uur) of per boot vanuit Tarapoto (1 week) over de rivier de Marañon die vanaf Iquitos overgaat in de Amazone. Waarom ik het in mijn hoofd haalde daar naartoe te gaan? Iquitos staat bekend om zijn ayahuasceros, mensen die met ayahuasca werken, en deze mensen wilde ik ontmoeten. En waarom ik dat dan zo nodig moest? Sinds mijn laatste verblijf in Peru, werd mijn aandacht op de meest gekke momenten op ayahuasca gevestigd: ging ik in een hotel navraag doen over kamerprijzen, vroeg de hotelmanager zonder aanleiding of ik wel eens ayahuasca genomen had .... liep ik met vriendin Fatima langs een winkel met mooi gedecoreerde schalen, vroeg ik waar dat ontwerp vandaan kwam, antwoordde ze dat deze decoraties uit ayahuascavisioenen kwamen; en zo waren er veel meer van dit soort 'toevalligheden'. Vervolgens was ik bij iemand op bezoek en lag daar een boek over een bekende ayahuascero. Boek gelezen en mijn interesse was serieus gewekt. 

Maar de gelegenheid ontbrak om er concreet wat mee te doen. En ik vond het ook nogal eng. Het is een sterk medicijn en zeker geen speelgoed wat je voor de lol een keer probeert. Je moet het serieus willen met de bedoeling iets in jezelf (fysiek of psychisch) te helen. In Cusco ontmoette ik Sabrina die getipt was over een ayahuascera, een vrouw die in Iquitos woont en bekend staat om haar gedegen begeleiding in ayahuascasessies. Rossana heette ze en na een telefoontje waren we welkom. Ze haalde ons op van het vliegveld en meldde dat we de volgende dag naar het kampement in Tamshiyacu zouden gaan, een uurtje varen over de Amazonerivier. Ze liet ons het schoolproject zien van Papa (don Augustin Rivas), hoofd van de ayahuascero-clan, die veel voor de ontwikkeling van het dorp doet. Door naar het kampement van Viejo Rivas, zoon van Papa, waar we gastvrij ontvangen werden. Het kampement bestaat uit een groot gebouw van hout en bamboe met een dak van gedroogde bladeren en zonder muren. De bedden hadden als bescherming enkel een klamboe tegen de muggen, maar als je die opensloeg keek je direct het bos in. De keuken was een apart gebouwtje, evenals het toilet. De vijver naast het gebouw was om in te baden en te zwemmen. 

Er bleek overigens nog een derde deelneemster te zijn, Patty, een jonge vrouw uit Iquitos. De eerste avond hadden we een soort intakegesprek betreffende onze motivatie met Rossana en Viejo. De volgende dag zou bestaan uit fysieke reiniging. Om 8 uur werden we uit bed getrommeld en bij de vijver werd ons eerste medicijn Ojé aan de spirits aangeboden en vervolgens aan de 'slachtoffers', wij dus. Neus dicht en in een keer naar binnen gieten. Vervolgens moesten we in beweging (rondje hardlopen) om het spul zijn werk te laten doen in onze maag en daarna 14 !!! keer om het kwartier een glas lauw water drinken - een onderneming van 3 ½ uur dus. Na glas nummer 5 kwam Patty's maaginhoud eruit, na het 7e bij Sabrina en na glas 9 was ik aan de beurt. Hoezo reiniging.... En daar bleef het niet bij, want tussendoor zaten we om de beurt op het toilet, of liever gezegd er achter, want Emma (onze kokkin) is zeer bedreven om aan ontlasting te zien of er parasieten in zitten. Dit medicijn was namelijk ook erg goed om je spijsverteringssysteem van parasieten te ontdoen. Verder stonden we de komende 5 dagen op dieet: rijst, gebakken banaan, vis en waterige groentesoep en vieze theetjes- alles zonder zout of suiker. 

De middag bestond uit de voorbereiding op de ayahuascasessie: mediteren op waar je het voor ging nemen. Onverwacht kwam Papa nog langs en Sabrina en ik realiseerden ons dat het boek dat we eerder gelezen hadden over deze man, Augustin Rivas Vasquez, ging. Toevallig?? Om 7 uur 's avonds begon onze eerste sessie, want ayahuasca wordt alleen 's avonds genomen. Bleek dat deze avond tevens de inwijding was van de tempel van Viejo. Er waren in totaal 5 sjamanen aanwezig tegen 4 deelnemers. Special treatment?! Sabrina en ik werden gebombardeerd tot madrina's (peetmoeders/ beschermvrouwen) van de tempel. Bij kaarslicht werden de spirits van de plek en de ayahuasca aangeroepen en mochten we 1 voor 1 een glas ayahuasca drinken. Huuuuh, vies en bitter!!! Vervolgens gingen de kaarsen uit en begonnen de sjamanen om de beurt hun Icaro's te zingen, speciale ayahuascaliederen en iedere sjamaan heeft zijn eigen Icaro's. En dan zit je dus in het donker te wachten op visioenen .... de eerste gewaarwording is je maag die op gaat spelen ... maar de visioenen komen (vaak slangen of jaguars, de spirits van de ayahuasca) en je krijgt antwoord op je vragen. Of je krijgt te verwerken wat er te verwerken valt aan oud zeer of wat dan ook. En op zeker moment grijp je ook zeker naar de po die onder de bank staat om de inhoud van je maag eruit te gooien op de ritmische begeleiding van de Icaro's, ;-). 

Rossana of een van de andere sjamanen komen langs om je te 'beroken' met hun tabak (ongeveer zoals wij salie gebruiken). Emma en Clara zijn in de buurt om je in het donker naar het toilet te begeleiden. En om 12 uur 's nachts is het einde ceremonie, worden we energetisch gereinigd en mogen we naar bed. 

De derde dag werden we door Lucho, een van de sjamanen en neef van Augustin, op een wandeling meegenomen naar zijn ayahuascaplantage van meer dan 100 planten. De meest krachtige soorten die hij heeft zijn de Otorongo ayahuasca (Otorongo=jaguar) en een ayahuascasoort die naar de donder genoemd is. Lucho's kampement ligt nog wat verder de jungle in. Even was er sprake van om de tweede sessie hier te doen, maar voor Sabrina was de eerste sessie nogal heftig verlopen en leek het verstandiger op onze oude stek te blijven. Tijdens de wandeling krijgen we uitleg over de meest uiteenlopende planten en hun medicinale werking. 's Middags gaan we even naar het dorp om vanaf de oever te kijken of de roze dolfijnen zich laten zien, helaas, geen dolfijn. Er gaan legenden die zeggen dat de dolfijnen zich kunnen omvormen tot mooie meisjes die jonge mannen naar hun waterwereld lokken en laten verdwijnen. Dag 4 krijgen we 's morgens een florescimiento (flor = bloem), wat inhield dat we door Rossana overgoten werden door een extract van bloemen die ieder voor zich hun eigen werking hadden. Rossana vertelt dat de meeste mannen hun neus optrekken voor dit soort ceremonies, omdat ze zich niet willen verdiepen in de medicinale en rituele werking van de planten. 's Middags bezoeken we de artesania markt waar leerlingen van Papa, die zelf oorspronkelijk beeldhouwer was, hun ceremoniële pijpen en staffen in prachtig houtsnijwerk verkopen. Vanavond worden onze pijpen in de tweede ceremonie ingewijd! Viejo heeft de ayahuasca van deze avond wat minder sterk gemaakt, omdat de eerste keer zo heftig was. Maar visioenen zijn er evengoed: ik ben een slang die vervelt en zich transformeert in een dier wat half poema-half jaguar is. De volgende morgen nemen we weer de boot terug naar Iquitos en bezoeken we samen met Rossana de sjamanenmarkt waar ze weer van alles uitlegt. Alle afgelopen dagen zat Rossana vol verhalen over haar eigen inwijding als ayahuascera en bijvoorbeeld hoe ze tijdens een sessie in staat is astraal naar vrienden te reizen, die haar dan ook daadwerkelijk zien. Verhalen over spectaculaire genezingen, over sjamanen die uit jaloezie elkaar het leven zuur maken, over stammen in de jungle die ze regelmatig bezoekt, hoe ze samen met Lucho en Viejo bij Papa in de leer zijn. Voor ons heeft ze nog wat handige tips voor als we zelf healingwerk met mensen doen. 

Hoeveel kan je leren in 5 dagen? Ook al voelden we ons redelijk masochistisch met ons gebraak, we hebben een prachtige ervaring gehad. Rossana en ik houden contact en we werken inmiddels samen in mijn ayahuascaprogramma´s. 

 

 

Ayahuasca - Banisteriopsis caapi of B. inebrians

liaan van de ziel / liaan van de dood 

 

Deze bijzondere en hallucinogene plant, door de inheemse bevolking ook o.a. Caapi of Kahí genoemd, wordt in de Zuid Amerikaanse jungle sinds mensenheugenis gebruikt om contact te maken met de spirits van de natuur, de voorouders, de eigen ziel en de bron van creatie met als doel het vergaren van inzicht en heling op fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel vlak en als soulretrieval. Ayahuasca (Banisteriopsis) groeit als een liaan in bomen en haalt hier tevens zijn voeding uit. Het bijzondere hiervan is dat wanneer de ayahuasca zich om een boom slingert die zijn eigen medicinale kracht heeft, de ayahuasca deze absorbeert. Ayahuasceros weten zo bij welke ziekte ze met welke plant moeten werken. Bij de bereiding van de drank wordt ook vaak bladeren van andere planten, waaronder de Chacruna, toegevoegd om dezelfde redenen. De ayahuasca zelf heeft afhankelijk van groeiplek en ouderdom zijn eigen variatie in sterkte en heeft dan zeer suggestieve namen, bijvoorbeeld Kahí-riáma (geeft visioenen over de toekomst en kan dodelijk zijn bij verkeerde dosering), Mené-kahí-má (Visioen van Groene Slang - symbool van Moeder Aarde), Suána-kahí-má (Kahí van de Rode Jaguar) en zo zijn er nog een paar. Een van de werkingen van Banisteriopsis is dat het telepathisch maakt (Rossana heeft me zeer beeldend verteld over een van haar eigen ervaring hiermee); een van de alkaloiden in Banisteriopsis is telepathine. Om de drank te maken worden de lianen in stukken gehakt, de bast wordt verwijderd en met de hand fijngestampt, daarna wordt de bast met diverse andere ingrediënten urenlang gekookt. Daarbij is het van belang dat degene die de drank prepareert energetisch contact heeft met de spirit van de plant. Het effect van de drank wordt mede bepaald door de bereidingswijze, de locatie, de setting en de begeleiders (sjamanen) en het doel waarvoor het genomen wordt. Fysieke effecten zijn: misselijkheid, duizeligheid, overgeven, diarree, het koud krijgen (verlaagde bloeddruk) en veranderde bewustzijnsstaten. Mentale of psychologische effecten zijn: vaak visioenen van slangen en jaguars (door de inheemse stammen gezien als de belangrijkste natuurspirits), visioenen van 'goden', dieren, de eerste mensen, kosmische wezens, celstructuren, begrip voor de onderlinge samenhang van natuur, dieren en menselijke sociale orde. Ook zijn er verhalen van genezingen van bijv. diabetes, kanker, reuma, diverse verslavingen, opheffen van onvruchtbaarheid, oplossen van cystes, etc. Volgens Rossana werkt ayahuasca vooral op het tweede chakra en veel ayahuasca legenden en oorspronkelijke visioenen hebben seksualiteit en aanverwante symboliek als thema. Terwijl een van de regels voor het nemen van ayahuasca is: drie dagen vóór en drie dagen ná een sessie géén seks. Stel je het leven van een ayahuascero eens voor als hij een vrouw heeft en veel 'klanten'. Augustin bijvoorbeeld neemt elk jaar de maand september vrij om aandacht aan zijn vrouw te kunnen besteden. 

Gegevens over ayahuasca zijn ontleend aan: Plants of the Gods - Their sacred, healing and hallucinogenous powers, Evans, Schultz & Hoffman; ISBN 089281-406-3 

Boek over Augustin Rivas Vasquez: Amazon Magic, Jaya Bear; ISBN 0-9674-255-0-6. Augustin zegt zelf over dit boek dat het fouten bevat, omdat Jaya haar concept niet door hem heeft laten corrigeren, maar in grote lijnen geeft het een aardig beeld van zijn leven. Momenteel wordt er een ander boek geschreven,waarbij het schrijfproces stap voor stap door Augustin gevolgd wordt. 

De gewijde reis - Lars Faber ISBN 90.808.6952.X. Prettig leesbaar. Commentaar: er wordt door ayahuasceros hier wat lacherig gereageerd op het in eht boek genoemde dieet en er wordt hier vanuit gegaan dat je van je client afblijft, dus geen `handjes vasthouden` en `getut`. Je wordt geacht met je eigen innerlijke leraar aan de slag te gaan.

Dagboek van een leerlingsjamane - Corine Sombrun. Weinig commentaar op te geven, want het gaat om een ervaringsverslag van een francaise. Erg leuk om te lezen. Door eigen ervaring met de jungle zag ik het allemaal levendig voor me.

CD met Icaro's: Ayahuascasongs from the Peruvian Amazon - Luis Panduro Vasquez; Kolibri Productions. Luis, ofwel Lucho, is de neef van Augustin en is ayahuascero.