Qoya T'ika werkt met een vast aantal partners voor verschillende onderdelen van de reis.


Raul Tomaylla Lezama

Raul Tomaylla Lezama (1958) is opgegroeid in Cusco en is zijn werkzame leven begonnen als acteur in maatschappijkritisch theater. Later werkte hij met kinderen als clown. Tweede helft jaren '90 ontmoette hij 'bij toeval' zijn meester Don Pedro en ontwikkelde onder diens leiding zijn helende en voorspellende gaven. Commentaar van zijn meester was 'als je als clown de harten van de mensen weet te bereiken, heb je het in je om ze te helen'. Momenteel woont Raul in Puno en werkt hij als sjamaan en healer voor de lokale bevolking. Deze mensen komen bij hem met hun fysieke kwalen en psychische nood en worden door Raul geholpen door middel van spirituele, energetische heling en/of kruiden of met een cocareading, waarbij hij de cocabladeren "leest" en inzicht geeft in hun problemen. Ditzelfde doet hij ook voor buitenlanders die de weg naar hem weten te vinden. Daarnaast leidt Raul ceremonies voor Pachamama (moeder Aarde) voor zijn eigen gemeenschap, maar ook voor spiritueel georiënteerde groepen. Een ander specialisme is het begeleiden van sessies met San Pedro, een extract uit een cactus, waarbij de deelnemer met behulp van de spirit van de plant zijn eigen antwoorden kan vinden.

Raul's kwaliteiten: eenvoud, groot gevoel voor humor en een groot hart, een kenmerk van de ware meester. 


Rossana

Rossana, sjamane en ayahuascera, komt uit een familie van sjamanen/genezers van afro-brasiliaanse en indiaanse (Amazone) afkomst. Al als kind assisteerde zij bij diverse helingen, rituelen en ceremonieen voor heling op diverse niveaus. Al jong kon zij d.m.v. antropologische, filosofische en sociologische projecten de etnische gemeenschappen in de Amazone bezoeken en hun voorouderlijke tradities en geloofs- en levensovertuigingen bestuderen. In de jaren van terrorisme in de jungle ging Rossana in Noord Peru in de leer bij sjamanen met hun eigen specialisaties waaronder werken met San Pedro (cactus), de beroemde mesadas (speciaal offers) voor ceremonieën en het gebruik van zwaarden en stenen bij heling van patienten. Terug in Iquitos legde zij zich toe op tradities, werkmethodes en kennis over magisch plantgebruik en m.n. het traditionele Medicijn van de Amazone: Ayahuasca. Vervolgens heeft zij deelgenomen aan een uitwisselingsprogramma over etnobotanica op de Universiteit van Hamburg. Terug in Peru begon haar samenwerking met Don Agustin Rivas, Alto Muraya (hoge sjamanistische titel) en Meester Ayahuascero in zijn centrum in Tamishiyacu (Iquitos). Deze adopteerde haar als zijn spirituele dochter en onderwees haar verder in de ayahuasca, met harde hand en discipline, maar vooral met toewijding. Rossana, als all round sjamane en vrouw van deze tijd wijdt haar kennis en vaardigheden aan helen van haar inheemse familie en wil haar kennis verbreiden via "mystiek/spiritueel toerisme" om ook mensen van buiten hierin te laten delen. Momenteel is Rossana vooral bezig in haar werk de vrouwelijke energie en mystiek te integreren. Zij is voorzitster van een grote groep vrouwelijke sjamanen uit heel Peru, die door de overheid erkend is.

Helaas voor QT en fijn voor haar, woont Rossana niet meer in Peru maar met man en studerende dochter in Duitsland. Hierdoor en doordat er moeilijk een ervaren en betrouwbare vervanger te vinden is, stopte het ayahuascaprogramma van Qoya T'ika.

Kenmerken: toegewijd, heeft veel kennis die ze graag deelt, geestig en doortastend.